… maar dan met de verkeerde mindset!
Gedreven door het prachtige weer en een tv-kok met de heerlijkste slow bereidde bbq gerechten, besluiten we op het laatste moment om een salmpie te ‘roken’ op de daarvoor totaal ongeschikte bbq.
Salmpie op de huid gekocht bij Jumbo, — kweek en met 4 euro per moot bedenkelijk goedkoop en beschamend níet duurzaam — met grote toewijding gekruid en omringd met vers gesneden groentes.
Het geheel ziet er buitengewoon smakelijk uit!
Bij gebrek aan een kant-en-klaar alu-bakje, wat in de moderne keuken niet mag ontbreken, vouw ik alufolie tot een vuurvast bodempje met rand.
Bij het ontstaan van het idee gelijk een paar houtjes in het water geflikkerd, want dat ‘rookt’ goed!
Met de wél sofisticated starter binnen no time gloeiende briketten in de bbq. Gedrenkte houtjes erop en ziedaar: gloeiend vuur en heel veel rook!
Gezien de naderende regen is haast geboden!
Het homemade bakje met gekruide zalmmoten gedropt op het rooster.
Teneinde de rook om de zalm te laten wervelen is een rook-opvang-constructie-met-schoorsteen nodig.
In de weer met grote stukken alufolie maar ernstig gehinderd door de opstekende wind is het resultaat zielig amateuristisch.
Het natte hout droogt in een mum van tijd en vat vrolijk vlam, zoals droog hout betaamt. Toegesneld met een spuitflesje vol water blussen we de vlammen, wat weer gewenste rookwolken oplevert.
Al met al een hectisch gebeuren, dit spontaan ontstane idee van slow cooking.
— ‘Slow’ staat in deze voor úren bereidingstijd; iets wat onze salmpies had doen slinken tot stokvis! —
Na een minuut of twintig blussen, wegwaaiende stukken alufolie uit de lucht plukken en koortsachtige herstelwerkzaamheden aan de constructie, is in onze beleving van ‘very-exciting-cooking’ de zalm voldoende gegaard en doorrookt.
Opgediend blijkt de rooksmaak vervlogen in windkracht 6, de versgesneden groentetjes enigszins zwartgeblakerd, maar ons salmpie gewenst zachtroze gaar!!
Jeanette
Delen is leuk! En makkelijk, via onderstaande links!
2 pings