De egelhemel is het niet, maar als egels érgens egel kunnen zijn is het in onze tuin. Toegankelijk vanuit meerdere richtingen via egelgeschikte poorten, kunnen ze kiezen voor een kort bezoek ter oriëntatie of verblijf voor langere tijd.
Het oude kippenhok biedt een prima overnachtingsplek. Beschut tegen wind en kou, ruime keuze in bedbedekking, plek genoeg voor grotere families en geschikt voor alle soorten van tijdverdrijf.
De solisten of meer privacy gerichte egelego’s vinden hun plek in één van de houthokken, onder pallets of chillend onder lage begroeiing naar keuze.
Voor de winterperiode zijn alle plekken ruim voorzien van herfstblad en is er binnen de tuinmuren een bladblaasverbod.
— dat laatste heeft enige discussie opgeleverd, want Y is behept met een lichte vorm van bladblaasafhankelijkheid! Aan het begin van de herfst mogen alle bladeren vanaf het gras onder de struiken en in de borders worden geblazen en vanaf dan geldt daar ‘winterrust’ voor bodem, plant en dier. Gelukkig dwarrelt op het (nu lege) garageterrein genoeg herfstblad om te voldoen aan dwingende bladblaasbehoefte! —
Tot zover de huisvesting. Maar de noodoproepen tot (bij)voeren van egels blijven binnenstromen. In de zomer is het aanbod van kruipend, scharrelend en vliegend voer in mijn ogen voldoende, maar zodra de dagen korten, krijg ik bijvoerdrang! Strooi dan hier en daar verantwoord egelvoer, want egels scharrelen hun kostje bij elkaar. Zie voor me hoe ze hun neusje achterna lopen en gaandeweg helemaal blij steeds weer een brokje oppeuzelen!
Maar nee! Er moet een egelvoerhuis komen!! Een rustige, droge plek, waar een bakje voer en een bakje water staan, opdat egels zonder moeite hun buikje vol kunnen eten en zich ter plekke kunnen laven!
Vind een geschikt oud houten kratje, bouw er een ingang aan volgens voorschrift en zet er voer en water in.
De eerste nachten blijft alles onaangeroerd. Om de dag ververs ik beide. Ché blij, want hij mag aanschuiven aan het egelbuffet van kattenbrokjes met hoog vleesaandeel. — google niet op “wat eet mijn egel?”; de do’s en don’ts spreken elkaar per site tegen! —
Eindelijk, éindelijk is het bakje leeg!! YESS!! Wat een feestmaal moet dit geweest zijn voor mijn egelgast(en)! Eenmaal ontdekt is het elke nacht raak! Soms is het bakje niet helemaal leeg, maar dat schijnt goed te zijn (volgens de ‘kenner’), dan weet je dat je genoeg voert!
In de ban van het feestmaalsucces, wil ik ook beeld! Beeld van rijen egels die elkaar aflossen in mijn provisorisch egelrestaurant. Daar word ik gelukkig van!!
Dus een wildcamera moet er komen! Temu en Amazon vermijdend (en daarmee dobberende verloren containers vol shitzooi), uiteindelijk een betaalbaar hobby dingetje gevonden via een Nederlands bedrijf. Handleiding wel zeer summier, maar het lukt, finetunen komt later!
Als een kind zo blij bevestig ik de camera naast de ingang van het restaurant!
Zodra het licht wordt, ren ik naar buiten.
Bakje is leeg!! Tadááá’!!
Camera mee naar binnen, afspelen een dingetje, maar uiteindelijk…
na een uurtje ongeduldig geklooi…
heb ik beeld!!
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
Jeanette
PS in ieniemienie lettertjes op de laatste pagina van de gebruiksaanwijzing: “Made in China”…
Shit never comes alone!
5 pings