NAV wonder(en)

Er zijn maar weinig dingen waar Y en ik even goed in zijn, of elkaar beurtelings overtreffen.
Met stip op 1 staat het totale onvermogen tot navigeren!
De uitvinding van navigatie in de auto heeft geen soelaas gebracht, integendeel; ons wantrouwen in dat stukje techniek is te groot om ervan te profiteren.
Let wel: die achterdocht (waarin we elkaar wél vinden) heeft niets te maken met de functionaliteit van het apparaat! Waar een ieder zich zonder meer verlaat op de perfecte route in beeld en geluid, betwijfelen wij elke aanwijzing!
We versterken elkaar in ons onvermogen en vechten menig meningsverschil over de route al rijdend uit, waarmee het bereiken van de bestemming altijd langer duurt.

Onze ‘NAV-oorlog’ bereikte onlangs een hoogtepunt. We hadden besloten om eens niet naar Texel te gaan (wat we blind kunnen vinden), maar mét caravan af te reizen naar Zuid-Limburg!!

Soort navigatie
Het prettigst is een groot, vast scherm waarop we beiden kunnen zien waar de discussiepunten liggen.
Nadeel van zo’n geavanceerd systeem zijn de uitgebreide mogelijkheden, zoals alternatieve routes in geval van file!
De chaos is compleet als we ons ineens in vage woonwijken bevinden, waar je ook nog eens moet letten op onvoorspelbare scootmobielers, slingerende fietsers, overstekend grut of viervoeters en verkeer van rechts met voorrang. Voeg daarbij de eenheidsworst-bebouwing en we zijn het eens: “Kut-nav!”

Op onze tocht naar Limburg zijn we gedoemd tot routebegeleiding op de telefoon.
En met Y’s onwankelbare vertrouwen in z’n (oud model met een belachelijk klein scherm) iPhone, is gebruik van mijn Samsung een no-go.
Het zou wijs zijn als we tevoren afspreken wie rijdt en wie navigeert, maar de praktijk is dat we al rijdend de rollen verdelen en van plek wisselen, al naargelang de tegenvallende resultaten.
Bij gebrek aan een degelijke houder voor de telefoon, bungelt ie in een ongeschikt vakje of houdt de bijrijder (van dat moment) hem in de hand.
Bijkomend verontrustend feitje: het wantrouwen van de chauffeur in de navigatie-skills van de bijrijder is áltijd groter dan het wantrouwen in Tomtom.  


Afstand inschatten
“Over 800 meter rechtsaf slaan!” Zo’n aanwijzing geeft ruimte om nog even ontspannen achterover te leunen.
Plots is het nog maar 200 meter en rijst de vraag, welke van de drie afslagen op 200 meter ligt??
Bij 60 meter nemen we een drastische beslissing en slaan af!! Om er na 100 meter achter te komen dat we te vroeg waren! Na 3 achtjes door een woonwijk, waarbij de caravan vrolijk meestuitert over alle drempels, zijn we terug bij af en kunnen we onze fout herstellen.
Heel soms werkt het ook op onze lachspieren, wanneer we als volleerde truckers onze ‘combinatie’ op het laatste moment de juiste afslag inslingeren!
Met een high five vieren we ons succesmomentje!!

Topografische kennis
Niet gehinderd door enige topografische kennis en met het steevast ontbreken van een goede wegenkaart, is het vlot bereiken van onze bestemming sowieso gedoemd te mislukken.
En in al die jaren is er weinig veranderd; ooit kachelden we al zoekend over de Autobahn in der Heimat. Op mijn vraag op welke grotere Duitse plaats we ons in godsnaam moesten richten in onze (zoek)tocht naar de grens bij Arnhem, antwoordde Y: “Tussen Aken en Bonn door!”…

Onbevangen genietend van de prachtige omgeving in zuidelijk Limburg, toeren we wat rond en steken hier en daar aan. Je waant je in het buitenland met die vergezichten over het dal. Plots komen we erachter dat we in België zitten.
Geen punt! Y pakt z’n mobiel en start de routeplanner op. Geen internet, dus geen routeplanner!!
Omdat het navigeren betreft, is ons niveau van (logisch na)denken tot bijna 0 gedaald. Hoe voorkomen we, dat we blindelings steeds maar verder België insukkelen?? Terwijl ik lukraak allerlei weggetjes insla, staart Y onafgebroken op z’n mobiel om te kijken of we al weer bereik hebben…

Eindelijk terug op de camping en met vrienden genietend van een goed glas wijn, omschrijven wij schoorvoetend onze ongeplande sightseeing toer in België.
Er worden nogal wat inventieve oplossingen aangedragen om zonder navigatie en internet de juiste weg te vinden, zelfs als je geen Frans spreekt…

Jeanette

Delen is lief! Makkelijk via onderstaande links of faceboook

Geef een reactie

Your email address will not be published.